Header image  
 
  
 
 
 
 
Istoricul Parohiei

Poza Biserica


Parohia Ortodoxa Romana “Sfanta Treime” din Perth, Australia de Vest, a fost infiintata la inceputul anului 2000.

Un grup restrans de crestini ortodocsi romani au dorit sa infiinteze si in cel mai izolat si mai insorit oras din lume, cum este cunoscut orasul Perth, o parohie ortodocsa romana. La acel timp teritoriul Australiei si Noii Zeelande aprtineau direct juridictiei Patriarhiei Ortodoxe Romane din Bucuresti.

Pana la infiintarea parohiei crestiniii mergeau la biserici grecesti sau sarbesti unde nu intelgeau limba. Inceputurile nu au fost usoare. Intr-un timp se considera ca romanii ortodocsi din Perth ar fi afiliati Parohiei Ortodoxe Romane “Sfantul Nicolae” din Adelaide. Practic, acest lucru nu a putut functiona, in principal datorita distantei dintre Adelaide si Perth.

Dupa ce crestiniii ortodocsi romani din Perth au contactat Patriarhia Romana si dorinta lor a fost auzita, lucrurile au inceput sa prinda contur. Parohia a fost inregistrata la autoritatile Australiene, un statut de funcionare a fost aprobat in concordanta cu prevederile statututlui de functionare al Bisericiii Ortodoxe Romane. La aceste demersuri au contribuit mai multi crestrini, constituiti intr-un comitet parohial, care in decursul timpului a avut mai multe alcatuiri. Din respect pentru toti cei implicati in aceasta lucrare si intru deplina smerenie crestina cere-i caracterizeaza, ei doresc ca numele lor sa ramana doar in lista ctitorilor parohiei, departe de orice publicitate.

Dupa adoptarea statului final s-a facut pasul urmator. Prea Fericitul Parinte Patriah Teoctist a fost rugat sa desemneze un preot pentru nou infiintata parohie. In urma concursului organizat de catre Patriarhie, P.C.Preot Doru Bucur a fost numit preot la nou infiintata parohie, devenind astfel primul preot ortodox roman, canonic, al romanilor ortodocsi din Perth.

La 06 februarie 2003 Preotul Doru Bucur a sosit la Perth. Prima Sfanta Liturghie a fost oficiata in sfanta zi de duminica, 9 februarie 2003, in Biserica "St. Luke" din cartierul Maylands. Biserica a fost pusa la dispozitie cu dragoste crestineasca de catre fratii Anglicani pana ce parohia si-a gasit propriul locas.

In iunie 2005 parohia a cumparat o cladire pe care a transformat-o in biserica. Pe data de 20 noiembrie 2005, biserica a fost sfintita. Cladirea a fost platita integral in februarie 2008.

Citeva luni mai tarziu, in iunie 2008, a luat fiinta Episcopia Australiei si Noii Zeelande cu sediul la Melbourne, iar parohia Sfanta Treime din Perth a devenit parte a acestei Episcopii. Din punct de vedere organizatoric, Episcopia este compusa din doua Protopiate, unul pentru Australia iar celalat pentru Noua zeelanda. Protop al Australiei este preotul parohiei noastre, Preotul Doru Bucur.

Slujbele se tin cu regularitate in fiecare duminica, incepand cu ora 10 la adresa bisericii.

 
 
 
         
Copyright: “Holly Trinity” Parish Inc. Perth W.A. 2009